Blog

Ínhüvelygyulladás?

2015.01.08 10:25

Gyakran szenvedtem ettől a problémától. Fogalmam sem volt, hogy miért. Mígnem kedves sógornőm kémikus barátnője által felvilágosított, hogy TILOS akár csak egy kicsit is hipóba, vegyszerbe nyúlni. Mióta szigorúan betartom, és csak gumikesztyűvel nyúlok iyen mérgekbe, azóta nem nagyon fájt a kezem.  Utána gondolkoztam el, hogy ha ennyire felszívódik minden a bőrön keresztül, akkor a napi tisztálkodást, bőrápolást sem mindegy, hogy mivel végezzük. Amennyire tudunk ártani magunknak a mérgekkel, annyira tudunk használni is az ehető/ gyógyhatású összetevőkkel. 

Még egy motiváció a szappankészítéshez. 

Óriási pluszt jelentett nekem ehhez  Rafael. Az Isten által teremtett növények gyógyhatását megismerni, kutatni. A JóIsten rendelkezésünkre bocsájtotta ezeket a teremtményeket gyógyulásunkra, egészségünk megőrzéséhez. Leveleikben, gyökerükben ott hordozzák ezt a különleges, egyedi erőt. Éljünk velük! Rafael már a nevével (Isten gyógyít) is ennek az erőnek a hírnöke számomra. 

Izgalmas az összetevőket kitalálni, összepárosítani a cél érdekében. Eddigi "cél szappanjaim": samponszappan, visszeres szappan, Tappancs-szappan (lábra),  és a  pattanásokra való.  Egyik- másik állandóan változó összetétellel jelenik meg, míg a leghatásosabbat, legtökéletesebbet meg nem találom. Vagy csak azért, mert olyan sokféle növény létezik, hogy dúskálunk, és válogathatunk közülük.

Így hát ne feledjétek a GUMIKESZTYŰT!

 

Rafael

2014.10.16 11:17

Szeptember 29-én van Szent Mihály, Szent Gábor, Szent Rafael főangyalok ünnepe.

"Ráfáel angyal üdvösséges orvos

Jöjj el hozzánk,hadd gyógyítsa lelkünk

óvja a gyengét,irányítson minket

vándorutunkon."

Tanári zsebkönyv borítók

2014.06.20 01:09

A nyolcadik osztály kedves tanárainak készült búcsúzóul ajándékba ez a néhány borító.

Hogy kerül a csizma az asztalra? Avagy a torta a kádba?

2014.05.20 22:40

 Kezdetekben nem gondoltam volna, hogy mesterséges színezék nélkül is lehet csodálatos szappanokat készíteni. Nagyon élvezem a mintázást, mindig más formájú lesz az újabb szappan. Általában mindenki megkóstolná, ha nem lennék résen.

Már elég sokféle forma született, és hála a nagy családomnak, mindenkinek lett kedvence. Apukám a téglaformát tartja praktikusnak "elnemázás" szempontjából, húgom :) a tortaformákért rajong. Költözésben levő tesóm most a lyukasakat preferálja, helytakarékos, fel lehet akasztani.  Valaki azt szereti, ha kézbe illő, kör alakú, és persze az sem utolsó szempont, ha jó nagy- főleg, ahol sok gyerek áztatja a kádban. 

Neked melyik a kedvenced?

Hajmosás szappannal?

2014.05.12 17:32
Csak zöldeknek? Elég elszántaknak?

Hatóanyag vizsgálataim eredményeképpen láttam, hogy a bolti samponok, bár illatosak, kényelmes a használatuk, mégsem emberi használatra valók. Így régóta izgatott a samponszappan készítés. Olyan összetevőket kerestem, amelyek korpásodás és gomba ellenesek, hajnövekedést serkentőek, hajhullás gátlóak. Engem megnyugtat, hogy nem teszek a fejemre vegyszereket. Tavaly óta  használom a samponszappant, most már nem hullik a hajam. Segít begyógyítani a sebes fejbőrt, és az sem utolsó, hogy nem viszket az ember feje.

Egy csöpp rákészülést igényel a szappanos hajmosás. Be kell készíteni az ecetet/ citromlét a hajmosáshoz. Kell egy nagyobb (műanyag) pohár vagy szélesebb szájú flakon (az öblítővíz mennyiségéhez mérten),  amiben lehet higítani az ecetet. Azt ajánlják, hogy sötét hajra almaecetet, szőke hajra citromlét használjunk.

A szappant a hajra téve habosítjuk, majd a szokott módon mossuk a hajunkat. A habot alaposan kiöblítjük. Hajmosás után elengedhetetlenül fontos a savas (ecetes/ almaecetes/ citromlés) öblítés, attól lesz a haj újra fényes és könnyen száradó. A nagyobb pohárba annyi almaecetet öntünk, amennyi egy szörp készítéséhez szükséges, majd higítjuk langyos vízzel. Ügyelve arra, hogy mindenhová jusson az ecetes vízből, végiglocsoljuk a hajunkat, belemasszírozzuk a fejbőrünkbe is. Segít eltávolítani a korpát.. Én nem szoktam az ecetet kimosni a hajamból. Az ecet szaga addig érződik, ameddig meg nem szárad. Ha lassan szárad a haj, vagy olyan, mintha zsíros lenne, tapadós, akkor nem jutott elég ecet mindenhová. Ebben az esetben érdemes megismételni az  utolsó műveletet.

Az almaecet 5%-os, a sima ecet 10%-os, az esszencia pedig 20%-os. Értelemszerűen az almaecetből több kell az öblítővízbe, de megéri, mert nemcsak  fényt ad a hajnak, hanem egészséges is, erősíti a hajszálakat.

Ha valakit riaszt az ecet szaga, az öblítővízbe keverhet illóolajat  is.

 

Megyek is hajat mosni!

Szeretettel:

Orsi

U.I.: Vékonyszálú hajúak kipróbálhatják ecet nélkül is, tartást ad a hajnak.

Gyertyák

2014.04.24 18:27

Bérmálásra, és keresztelőre készültek ezek a gyertyák ajándékba.

 

Kerti munkálatok

2014.03.19 16:32

Kezdődnek a kerti munkák!  Mi köze ennek a szappanhoz? Bizonyos növények a kertünkből kerülnek a szappanba. Például a levendula. Lánykoromban még idegenkedve néztem az ágynemű között a levendulát (Fúj, koszos!), mára már a kedvencemmé vált. Sűrűn gondolok Janikovszky Éva Bertalan és Barnabás meséjéből Borbála nénire...
Visszametszettem a levendulabokrot, gondosan ügyelve arra, hogy meg tudjon újulni.

Most ilyen borzaska:

Tavaly nyári emlék: