Hajmosás szappannal?

2014.05.12 17:32
Csak zöldeknek? Elég elszántaknak?

Hatóanyag vizsgálataim eredményeképpen láttam, hogy a bolti samponok, bár illatosak, kényelmes a használatuk, mégsem emberi használatra valók. Így régóta izgatott a samponszappan készítés. Olyan összetevőket kerestem, amelyek korpásodás és gomba ellenesek, hajnövekedést serkentőek, hajhullás gátlóak. Engem megnyugtat, hogy nem teszek a fejemre vegyszereket. Tavaly óta  használom a samponszappant, most már nem hullik a hajam. Segít begyógyítani a sebes fejbőrt, és az sem utolsó, hogy nem viszket az ember feje.

Egy csöpp rákészülést igényel a szappanos hajmosás. Be kell készíteni az ecetet/ citromlét a hajmosáshoz. Kell egy nagyobb (műanyag) pohár vagy szélesebb szájú flakon (az öblítővíz mennyiségéhez mérten),  amiben lehet higítani az ecetet. Azt ajánlják, hogy sötét hajra almaecetet, szőke hajra citromlét használjunk.

A szappant a hajra téve habosítjuk, majd a szokott módon mossuk a hajunkat. A habot alaposan kiöblítjük. Hajmosás után elengedhetetlenül fontos a savas (ecetes/ almaecetes/ citromlés) öblítés, attól lesz a haj újra fényes és könnyen száradó. A nagyobb pohárba annyi almaecetet öntünk, amennyi egy szörp készítéséhez szükséges, majd higítjuk langyos vízzel. Ügyelve arra, hogy mindenhová jusson az ecetes vízből, végiglocsoljuk a hajunkat, belemasszírozzuk a fejbőrünkbe is. Segít eltávolítani a korpát.. Én nem szoktam az ecetet kimosni a hajamból. Az ecet szaga addig érződik, ameddig meg nem szárad. Ha lassan szárad a haj, vagy olyan, mintha zsíros lenne, tapadós, akkor nem jutott elég ecet mindenhová. Ebben az esetben érdemes megismételni az  utolsó műveletet.

Az almaecet 5%-os, a sima ecet 10%-os, az esszencia pedig 20%-os. Értelemszerűen az almaecetből több kell az öblítővízbe, de megéri, mert nemcsak  fényt ad a hajnak, hanem egészséges is, erősíti a hajszálakat.

Ha valakit riaszt az ecet szaga, az öblítővízbe keverhet illóolajat  is.

 

Megyek is hajat mosni!

Szeretettel:

Orsi

U.I.: Vékonyszálú hajúak kipróbálhatják ecet nélkül is, tartást ad a hajnak.